אחד הנושאים האהובים על תוכניות משפטיות בטלוויזיה האמריקאית הוא, התמודדות של בני זוג שעומדים בפני גירושין על העסק המשותף שלהם. במרבית המקרים, מדובר בהתמודדות לא קלה, לא יפה, שגורמת לאחד הצדדים לעזוב את העסק, אולי עם סכום כסף מכובד, אך במצב בו עליו להתחיל הכל מהתחלה.
לפני שנסביר כיצד זה מתנהל, כיצד מתנהלת החלוקה בין הצדדים, חשוב שנסתכל קודם על מספר היבטים שעלולים להשפיע על בני הזוג, כאשר הם מתמודדים על עסק משפחתי בעת גירושין.
למעשה לא מדובר רק בעסק עצמו ובנכסיו (הפיזיים, הרוחניים, הכספיים והאחרים), אלא הרבה פעמים, מדובר בעובדה, שייתכן וההסכם בין הצדדים, יקבע האם לצד השני, זה שאיננו נשאר בעסק, יתאפשר בכלל לעסוק בתחום או שמא עליו לצאת ממנו בשביל לא להוות תחרות ואיום על העסק. במילים אחרות, הוא לא רק יאבד את העסק, אלא גם את היכולת לעסוק במקצוע שלו, לפחות תקופת זמן מסוימת. מדובר בנכס רוחני לא מבוטל.
בהנחה וההסכם לא מציין זאת, עדיין נמצא אחד זה שיוצא מהעסק בבעיה, שכן עליו להתחיל מאפס. נניח והוא כן רוצה להישאר בתחום, הוא צריך לבנות קהל לקוחות, לעבוד עם ספקים, לקיים עסק משל עצמו ללא תמיכה ועזרה של הצד השני. לא תמיד זה קל ויש לכך השלכות כלכליות כבדות.
כיצד מחלקים עסק משפחתי בעת גירושין
אנחנו יוצאים מתוך נקודת הנחה סבירה, שבעת גירושין, לא ניתן לנהל את העסק ביחד (בדרך כלל זה לא קורה) ולכן יש לחלק אותו. כעת עולה השאלה, כיצד עושים זאת.
ראשית, בית המשפט יבחן את שווי החברה, העסק. השווי ייבחן על פי אקוטאר שימונה על ידי השופט או רואה חשבון. הוא יבחן את התיקים השונים, את כל נכסי החברה, ועוד. ויקבע מה ערך החברה. כמו כן, הוא יקבע מה צפי ההכנסות לעתיד (בהנחה ומדובר בחברה צעירה או בחברה שעומדת להוציא מוצרים עתידיים), וכך תתבצע החלוקה.
שנית, בית המשפט יצטרך לקבוע על פי איזה מועד זה קובעים את חלוקת הנכס. בדרך כלל נקבע שהמועד הרלוונטי, הוא מועד הפירוד של שני בני הזוג, קרי הרגע בו חדלו לחיות ביחד. מועד אחר אפשרי, הוא מועד הגירושין בפועל.
שלוש, המצב הסביר הוא, שאחד מבני הזוג רוכש את החלק של הצד השני ובכך למעשה הופך להיות בעל שליטה יחידי בחברה. לרוב זה יהיה מי שניהל את החברה בפועל. הרכישה תתבצע על פי שווי החברה, כפי שמוערכת על פי רואה חשבון חיצוני.
ארבע, חשוב לציין, יש נקודות שונות שדורשות התייחסות בהסכם הגירושין ובתהליך כולו, למשל, אם בני הזוג מחליטים לחלק את העסק, ושניהם מחליטים להמשיך לעסוק בתחום, למי שייך שם העסק? כיצד פונים ללקוחות? עם מי ממשיכים העובדים? כל אלה ועוד, נקודות שצריכות להיסגר בהסכם בין הצדדים, שכן הם יכולים להשפיע על שניהם.