הליכי גירושין לעובדים בענף ההייטק
בהליך גירושין, כשאחד מבני הזוג הינו עובד הייטק, לבית המשפט קושי רב להעריך את כלל נכסיו. בדרך-כלל הנכסים הניתנים לחלוקה בגירושין בין בני הזוג הם רכוש מוחשי אשר ערכם הכספי ברור, כגון: דירה, כספים בחשבונות הבנק, רכב וכו’. זאת לעומת, רכושו של עובד הייטק שברובו רוחני, למשל, מוניטין, אופציות וסטראט-אפ שיבשיל לאקזיט בסופו של יום ועוד.
במאמר זה מציג עורך דין שרון סגל את כל מה שחשוב לדעת רגע לפני שמתגרשים, בין אם את/ה בתחום ההייטק ובין אם בן/בת הזוג שלך.
כיצד בית המשפט יפסוק בהליך הגירושין בעת שאחד מבני הזוג הינו עובד הייטק?
ענף ההייטק מאופיין במשכורות גבוהות, בונוסים, צבירת זכויות סוציאליות ועוד. כמו כן, חלק מההכנסות הגבוהות מגולם כמתן אופציות מהחברה לעובדים. בחברות הייטק מקובל לתת לעובדים אופציות לרכישת מניות החברה כתגמול על עבודתם בעבר או כתמריץ לעבודתם בעתיד.
קיים קושי רב בהערכת שווי האופציות שכן, לא ניתן לדעת מראש מה תהיה ערכה של האופציה בעת מימושה בפועל בעתיד. לשם כך נהוג לקבוע במסגרת הסכם הגירושין כי העובד מתחייב להודיע לבן זוגו טרם מימוש האופציה ולשלם לו את חלקו על כך.
בנוסף, יש לקחת בחשבון כי שכרו של עובד הייטק עשוי לעלות באופן משמעותי בשל הטבות שונות, ולכן צריך לדאוג לכך שגם דמי המזונות המשולמים יעלו בהתאם.
מנגד, לעיתים עובדי ההייטק מגיעים למצב כלכלי רעוע לאחר הגירושין עקב אבטלה, הפסד בהשקעות הסטארט-אפ וכו’. לאור זאת, יהיה להם קשה לעמוד בנטל המזונות הרובץ עליהם. אולם, במצב כזה עובד ההייטק זכאי לפנות לבית המשפט ולבקש הפחתת סכום המזונות בשל שינוי נסיבותיו האישיות.
מוניטין
אנשי הייטק מבוקשים בכל העולם וערכם, בשונה ממקצועות שונים, נמדד בשמם ובמוניטין המכובד אותם צברו. יובהר, כי מוניטין הוא נכס לכל דבר ועניין, הוא מהווה נכס רוחני שבמסגרת הליך הגירושין, על ביהמ”ש לנסות לאמוד את ערכו.
זכויות סוציאליות
על-פי הפסיקה הרווחת, בן זוג הינו שותף לצבירת הזכויות הסוציאליות, כגון: ביטוח מנהלים, קרן פנסיה, קופת גמל וכו’, לפיכך, בן הזוג זכאי למחצית מכל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין.
סטארט-אפ
מה קורה כשנמצאים בעיצומו של הליך הגירושין ולבן הזוג יש סטארט-אפ שהושקע בו מיטב כספם של בני הזוג, ועדיין הוא לא אקזיט של ממש? אכן כשמקרה כזה מגיע לפתחו של ביהמ”ש, ישנה בעייתיות רבה מאחר וישנו קושי של ממש לאמוד שווי של סטארט-אפ שאולי בערוב ימיו יבשיל לאקזיט ששווה מיליונים.
חסרונות לעובד ההייטק
לענף ההייטק ישנם גם חסרונות לא מעטים, אשר מן הסתם משפיעים על חיי הנישואין. תחום ההייטק אינו יציב, ההתפתחות הטכנולוגית מהירה ועובד מבוקש עלול למצוא עצמו פחות אטרקטיבי. בנוסף, ההייטק מאופיין כענף של צעירים ולעיתים קיים קושי בגילאים מתקדמים למצוא עבודה בתחום.
כמו כן, אין להתעלם מהעובדה כי אין ערובה לכך שסטארט-אפ אשר השקיעו בו כספים רבים, לבסוף ישא פרי. בנוסף, עובדי ההייטק עובדים מסביב לשעון, עבודתם תובענית ויש להם מעט מאוד זמן פנוי. העדר זמן איכות עם המשפחה, במקרים רבים מוביל לחיכוכים בין בני הזוג ולבסוף לגירושין.
לפיכך, מומלץ לפנות לעורך דין לענייני גירושין הבקי בתחום ההייטק, בין אם את/ה בהייטק ובין אם בן/בת זוגך עובדים בתחום, וזאת בכדי לבצע תכנון מוקדם של הליכי הגירושין וכן במטרה למצות ולשמור על זכויותיך באופן מיטבי.