שיעור הגירושין הגבוה ביותר בקרב הרופאים נחזה אצל הרופאים הפסיכיאטריים, ואילו שיעור גירושין נמוך במיוחד נצפה בקרב רופאים הנשואים לרופא.
מסלול ההכשרה לרפואה מערים קשים על חיי הנישואין לאור ההשקעה הרבה לאורך שנים כה רבות, לאחר ההסכמה כרופא נדרש הרופא לדבוק במקצועו הכולל תורנויות לילה, שבתות וחגים וכן בכנסים ובהשתלמויות מקצועיות, בארץ ובחו”ל, הגורמים לרופאים להיעדר מביתם לשעות ארוכות, ולעיתים אף ימים רבים.
בשל כך, נאלצים לעיתים קרובות בני זוגם לשאת בעול ניהול התא המשפחתי לבדם ולוותר על קריירה עצמאית משלהם ו”להפסיד” את היכולת לממש את מלוא הפוטנציאל הטמון בהם.
הכנסות הרופא יכולים להיות ממס’ רב של מקומות. רופאים יכולים לעבוד כשכירים וכעצמאים במקביל, בנוסף לכך להיות שותפים בסטארט-אפ רפואי, חלק מפיתוח תרופות תחת חברות תרופות ואף כמרצים בפקולטה לרפואה כל זאת מניב לרופא הכנסות רבות, לעיתים תוך התקשרות בחוזים ארוכי טווח. כל אלו הם נכסים ממשים, אך לא מוחשים הנקראים “נכסי קריירה” או/ו “מוניטין אישי”- זהו כינוי לפוטנציאל ההשתכרות של בעל מקצוע או מומחיות בתחום שנרכש במהלך הנישואין, משתכר בשכר גבוה מהממוצע ויש לו כישורים גבוהים במקצועו.
כבוד השופט ריבלין קבע בערכאת עליון בע”א 4623/04 פלוני נ’ פלונית כי אינו רואה כל סיבה שנכסי קריירה לא יהוו נכס בר חלוקה וכי הכללים של הלכת השיתוף יחולו אף על נכס מסוג זה.
הפער בין היכולת ההשתכרות של רופאים אל מול יכולת בני זוגם מוביל לקושי רב מצד הרופא בעת חלוקת הרכוש בעת פירוד וגירושין.
מצד אחד, יטען בן הזוג בעל הקריירה- שהמוניטין וכושר ההשתכרות נרכשו בעמלו הרב ובגלל כשרונו האישי, וכי אין הצדקה לחלק אותם עם אחרים.
מעבר לכך, בן הזוג השני והמשפחה כולה נהנים מפירותיו של המוניטין המקצועי ומההכנסות שצמחו לו כרופא מומחה במהלך חיי הנישואין, ואין סיבה לתת לה/ו ליהנות מהרווחים הללו גם לאחר סיום הנישואין.
יתרה מזאת, יטען כי לא הייתה כל מניעה או התנגדות מצדו לפיתוח קריירה עצמאית של בן הזוג השני, כפי שקבעה כבוד השופטת סיוון בתמ”ש (ת”א) 85651/97 פ.ב. נ’ פ.ר (2009) בו דחתה את התביעה לנכסי קריירה של האישה במספר נימוקים. בין היתר קבעה כבוד השופטת סיוון, כי האישה לא הוכיחה כי בשל עיסוקיו של האיש במהלך הנישואין ויתרה על קידומה באיזו קריירה שחפצה בה וכי גידלה הילדים וטיפחה הבית מתוך בחירה. כן ציינה, כי במהלך השנים התקדמה האישה היטב בעבודתה. בנוסף קבעה השופטת סיוון כי יש לצמצם המקרים בהם יפסוק בית המשפט חלוקה וזכאות בנכסי קריירה ויעשה זאת רק במקרים ברורים ומובהקים תוך בחינת כל מקרה לגופו אחרת תיווצר תוצאה בלתי צודקת ובלתי שוויונית וכפל תשלום לבת הזוג.
מהצד השני, יטען בן הזוג שאינו רופא- כי המוניטין האישי והמיומנות המקצועית של הרופא נרכשו ברובם במהלך הנישואין, וכי ללא הקרבת הקריירה מצדו, לא היה מצליח הרופא להגיע לדרגת המומחיות, המוניטין, וכן לרמת ההשתכרות שלו, שייהנה ממנה גם בעתיד ולאחר הפירוד. משכך על בית המשפט לענייני משפחה/ בית הדין הרבני לפצותו בסכום כסף אשר יהווה השבה כלשהי בשל השקעתו לאורך השנים, תוך איזון הנכסים הממשיים, אך לא מוחשיים במסגרת הגירושין, כמו כל נכס אחר של בני זוג.
כעת נשאלת השאלה כיצד בית המשפט מכריע? בית המשפט קבע כי יש להתחשב בכושר ההשתכרות העתידי של רופא בעל קריירה בהתחשב ב3 גורמים עיקריים:
- משך הנישואין והמידה שבה המוניטין והמיומנות של הרופא הושגו במהלך הנישואין;
- הפער בין כושר ההשתכרות העתידי של בני הזוג;
- מידת ההקרבה של הקריירה של בן הזוג ה”ביתי” כדי לקדם את הקריירה של בן הזוג הקרייריסט, מידת ההרמוניה והשיתופיות.
ככל שמשך הנישואין ארוך יותר, ככל שהפער בכושר ההשתכרות של בני הזוג גבוה יותר, וככל שנדרשה הקרבה גדולה יותר של הקריירה המקצועית מצד בן הזוג ה”ביתי”, כך ייטה בית המשפט לחלק את נכסי הקריירה והמוניטין של בן הזוג המומחה בין בני הזוג בסיטואציה של גירושין.
ביהמ”ש קבע בבג”ץ 8928/06 פלונית נ’ ביה”ד הרבני הגדול לערעורים בירושלים, סג(1) 271 (2008) “נקבע, כי “נכסי קריירה” שנצברו אצל אחד מבני הזוג הינם פרי שילוב בין מקורות שונים ובהם גם תמיכתו של קשר הנישואין וכי ראוי להביא חלק זה בחשבון המשאבים העומדים לרשותם של בני הזוג שעה שהקשר הזוגי מפורק, אלא אם התנו על כך הצדדים לפי הוראות הדין”.
ובע”מ 4623/04 פלוני נ’ פלונית, סב(3) 66 (2007) “הצורך להיזקק לחלוקה של נכסי הקריירה יתעורר בעיקר במקרים מובהקים שבהם נוצר פער ממשי וברור בין בני הזוג מבחינת כושר ההשתכרות שלהם – פער שנובע מכך שאחד מבני הזוג נטל על עצמו ויתור משמעותי מבחינת ההתפתחות המקצועית והתמקד במרחב הביתי, ובכך אפשר לבן-הזוג האחר להשיא את כושר השתכרותו.”
ניתן להעריך את שוויו של נכסי הרופא באמצעות מומחה כלכלי ולאזנו בין בני הזוג. פרוצדורה זו מקובלת כיום בבית המשפט לענייני משפחה.
בית המשפט העליון בבע”מ 4623/04 קובע, כי אופן החלוקה ייעשה על ידי בחינת הפער שנוצר בין בני הזוג עקב הנישואין תוך איזונו בכסף או בשווה כסף. זאת, לאחר שתופחת מן הפער התרומה שבאה מכישרון אישי וכן התרומה שנוצרה לפני הקשר הזוגי או לאחר שפורק.
עורך דין גירושין שרון סגל בעל ניסיון רב שנים בטיפול בגירושין ובפרט אצל רופאים ורופאות ויודע לתת ייעוץ משפטי נכון לפני ובמהלך הגירושין על מנת להגיע לתוצאה מעולה .
מאידך עפ”י דין תורה יש מניעה למכור נכסים שייווצרו, או יבואו לידי ביטוי, בעתיד. נכסי קריירה הינם נכסים מסוג זה, שכן הם תלויים בגורמים רבים וביניהם, למשל באריכות ימיו ובריאותו הטובה של הרופא, בהצלחת ובהתפתחות של הקריירה המקצועית שלו, ולפעמים גם ביציבות המוסד הרפואי בו הוא עובד ובגורמים רבים נוספים, אשר ישפיעו על יכולת השתכרותו העתידית.
ולכן ניתן משקל רב ל”מירוץ הסמכויות”. יתכן הבדל תהומי בפסיקה בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה, מאחר וכל בן זוג רשאי לבחור היכן ידונו העניינים הרכושים בין בני הזוג. בדרך כלל הרופא יפנה לבית הדין הרבני, ואילו בן זוגו “ירוץ” דווקא לבית המשפט האזרחי, כאמור מדין תורה, לא ניתן לאזן ולחלק בין בני זוג פירות שעוד לא הבשילו ולפיכך יש סיכוי שבית הדין ייטיב יותר עם הרופא, למרות שכל מקרה נבחן לגופו.
קיימות שתי אפשרויות בעניין אופן התשלום של הפיצוי בגין נכסי קריירה. תשלומים עיתיים או תשלום חד פעמי. העליון בע”מ 4623/04 פלוני נ’ פלונית העדיף את השיטה של התשלום החד פעמי בקבעו כי בנסיבות של גירושין קיימת חשיבות רבה להפרדה הסופית בין בני הזוג. יחד עם זאת, החיסרון של שיטת התשלום החד פעמי הוא שהיא יוצאת מנקודת הנחה לפיה בן הזוג ימשיך לעבוד. היתרון של תשלומים עיתיים הוא האפשרות להתאים את התשלום לשינויים בחייו המקצועיים של בן הזוג החיצוני. במידה ויפרוש מעבודתו אז ניתן יהיה לתת ביטוי לכך בתשלומים. כמו כן שיטה זו אינה מכבידה על בן הזוג בעל הקריירה במובן זה שאינה כופה עליו תשלום אחד משמעותי שהוא יתקשה לעמוד בו.
לאר מורכבות סוגיית גירושי רופאים וגירושי בני זוג של רופאים יש צורך בבקיאות מקצועית תוך התייחסות מיוחדת רבת קשב והתייחסות למקצוע הרפואה הן בתקופת ההכשרה, והן בתקופה שלאחריה.
עורך דין גירושין שרון סגל בעל ניסיון רב שנים בטיפול בגירושין ובפרט אצל רופאים ורופאות ויודע לתת ייעוץ משפטי נכון לפני ובמהלך הגירושין על מנת להגיע לתוצאה מעולה .